اولین روز اجرای برجام و عبور از خط قرمز رهبر جمهوری اسلامی

روزنامه نیویورک تایمز در مطلبی در خصوص اولین روز اجرای برجام نوشت: مردم ایران استقبال چندانی از روزی که قرار است در آن تحریم‌ها به‌صورت عملی برداشته شوند، نکرده‌اند و دیگر خبری از جوانان پرچم به‌دستی که در خیابان‌ها به جشن پرداخته‌اند، نیست. این حالت منعکس‌کننده ناامیدی‌های بسیار و وعده‌های عمل نشده‌ای است که ایرانی‌ها در دو سالی که مذاکرات به طول انجامیده، شاهدش بودند. زمانی که دولت با لحن مثبت درباره مذاکرات صحبت کرده و انتظارات مردم را بالا می‌برد، تعداد کمی انتظار داشتند که زندگی‌شان بهبود یابد.
در همین راستا آقای روحانی نشستی خبری برگزار کرد و در پاسخ به این سوال که دولت اعتدال و امید در قبال عهدشکنی آمریکا در ادامه اجرای برجام چه واکنشی نشان می‌دهد و اگر قرار باشد تحریم‌ها در ازای مواردی نظیر نقض حقوق بشر و یا تروریسم برای کشور ما دوباره نیز اعمال شود، دولت در این زمینه چه واکنشی خواهد داشت؟ گفت: این احتمالات وجود دارد و به هر حال دولت ایالات متحده آمریکا بدعهدی‌ها و ظلم‌های فراوانی به مردم ما روا داشته، بنابراین بنا نیست که ما به خاطر برجام به یک کشوری مثل آمریکا اعتماد کنیم، اما در عین حال در برابر هر کنشی واکنش خواهد بود.
شایان ذکر است که ساعتی از نشست آقای روحانی نگذشته بود که خبرگزاری فرانسه در خبری فوری از اعمال تحریم‌های تازه علیه جمهوری اسلامی در خصوص برنامه موشکی خبر داد. وزارت خزانه داری آمریکا نیز با صدور بیانیه‌ای از افزودن نام 11 شرکت‌ و افراد جدید به فهرست تحریم‌های جمهوری اسلامی به واسطه ارتباط با برنامه موشکی ایران خبر داد. نام این افراد و شرکت‌ها در فهرست تحریم‌های ثانویه آمریکا قرار گرفته و از این پس دارایی‌های آنها در آمریکا بلوکه شده و اتباع آمریکا قادر به مبادله اقتصادی با آنها نخواهند بود.
در بیانیه وزارت خزانه‌داری آمریکا عنوان شده است که این یازده فرد و شرکت به دلیل «ایفای نقش در انجام خرید به نمایندگی از برنامه موشک‌های بالستیک ایران» در فهرست تحریم‌ها قرار گرفته‌اند.
لازم به توضیح است که علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی در دومین شرط نامه تایید مشروط برجام تاکید کرده بودند: «در سراسر دوره‌ هشت‌ساله، وضع هرگونه تحریم در هر سطح و به هر بهانه‌ای (از جمله بهانه‌های تکراری و خودساخته‌ تروریسم و حقوق بشر) توسّط هر یک از کشورهای طرف مذاکرات، نقض برجام محسوب خواهد شد و دولت موظّف است طبق بند ۳ مصوّبه‌ مجلس، اقدامهای لازم را انجام دهد و فعّالیّتهای برجام را متوقّف کند.»
حال اگر چه گفته شده است که جمهوری اسلامی کلیه تعهدات خود در برجام را انجام داده و از این پس تنها در زمینه بازرسی‌ها باید با آژانس همکاری کند اما در وضعیت جدید باید دید آیا دولت حسن روحانی به این الزامات قانونی از سوی رهبر جمهوری اسلامی عمل خواهد کرد. بدون شک بی‌توجهی به خطوط قرمز تعیین شده از سوی رهبری نظام درخصوص نحوه اجرای برجام، دورنمای مبهمی درباره آینده آن بوجود خواهد آورد .

نوشته‌های تازه

Be the first to comment

Leave a Reply

ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد


*