علت وحشت محمد جواد ظريف از ثبت سپاه در ليست تروريسم بين الملل

از سال ١٣٦٤ مقرر گردیده، در هر نمایندگی سیاسی و کنسولی رژیم در خارج از کشور،حداقل یک نفر از مامورین خبره سپاه، در پوشش دیپلمات ، با داشتن پاسپورت سیاسی بمنظوربرخورداری از مصونیت های سیاسی مذکور در کنوانسیون وین انجام وظیفه نماید(١).
در هر سفارت یا کنسولگری رژیم، یک نفر به نمایندگی از بیت رهبری حضور دارد که عمدتاً ( پاسدار-آخوند) بوده،یا پیشینه سپاهی داشته،در راستای منویات رهبری و تحقق اهداف انقلاب اسلامی و ارتباط با مساجد محل اقدام و عمل می کند. در تعدادی از نمایندگی های مهم همچون : دمشق، بغداد،کابل،اسلام آباد، آنکارا، هرات، استانبول، پیشاور،کویته ،بصره و..) بیشتر اعضای نمایندگی از سپاه هستند. به علاوه تمام نیروهای رژیم،که در پوشش اپوزیسیون به خارج اعزام و در بین گروهها و احزاب و جمعیت ها و مراکز آموزشی ،رسانه ها و غیره ،رخنه کرده اند، سپاهی بوده یا عضو بسيح بوده و دوره دیده سپاه هستند. شايان ذكر است كه  دول خارجی ازین امر مطلع بوده و بسیاری از اعمال و رفتار و تماس ها، مکاتبات گفتگو با داخل ، اختلاف افکنی، سم پاشی علیه شخصیتی از اپوزیسیون و… را تحت نظر و کنترل داشته و دارند.
تعدادی از اين  نیروهای باصطلاح ارزشی، هنوز شناسایی نشده و رژیم نگران شناسایی این عده، از مامورین خبره سپاه می باشد. بعضی از مامورین سپاه،که احتمال خطر شناسایی شان بیشتراست از هم اکنون به مرکز فراخوانده شده اند ، تعدادی از راه هوایی و عده ای از راه زمینی در حال بازگشت به کشور اند.
برای عبور ازاین بحران دو اقدام موازی و همزمان صورت پذیرفته است:١- چون تعدادی از چهره های مشهور دو تابعیتی، اما وابسته به سپاه، در خارج ،قبلاً بخاطر اعمال و رفتارشان(بخاطر دریافت اضافه کاری و پاداش از رژیم) شناسایی شده و خود را لو داده اند، ماموریت دارند که به عنوان پوششی، برای مامورین دیگر سپاه،کماکان با شدت بیشتری بر این امر(سپاهی بودن خود) تاکید نمایند. ٢-بقیه مامورین مخفی و مهم تر سپاه،تحت تاثیر این بمب های خبری و خود کشی سیاسی افراد فوق ،تحت پوشش امنیتی بیشتری قرار گرفته ، تا شناسایی اين مامورین براى دستگاه هاى امنيتى كشور پذيرنده و ايرانيان مقيم به سختى ميسر گردد.

ملاحظات :
١) بخشنامه محرمانه شماره 27/16-100 مورخ 1364/2/11 دفتر وزیر خارجه: خانه های فرهنگ جمهوری اسلامی در خارج از کشور، که در پی وقوع انقلاب، بسته یا متروکه شده بودند، دوباره فعال شدند تا در عملیّات برونمرزی فرهنگی و جذب طرفداران انقلاب، درخارج اعمّ از ایرانی و خارجی و برخی وظایف ویژه دیگر ،اقدام نمایند. ٢) وزارت اطلاعات و امنیّت کشور در هر یک از نمایندگیهای خارج از کشور،شعبه هایی باز نموده ،علیرغم داشتن تشکیلات جدا ،اعمّ از کارمند، اطاق رمز و تلکس ویژه و غیره، در داخل نمایندگی و در چهارچوب و پوشش یک مجموعه بظاهر سیاسی و کنسولی فعالیّت نماید. ٣) سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز، شعبه هایی در نمایندگیها، دایر نموده ،با اعزام پاسدار مسائل و منافع نظامی و حفظ ارزشهای ایدئولوژیک نظام ،را بیمه نماید. این بخش نیز باید در پوشش نمایندگی فعالیّت نماید. ٤) صدا و سیمای جمهوری اسلامی ، دفتری در هر یک از کشورهای مهم ، تأسیس نموده ،پوشش خبری و اطلاعاتی نظام را در خارج، جهت عملیات متقابل کسب خبر و ارسال به ایران و بالعکس، ارائه اخبار هدایت شده، یا از صافی رد شده، به خارج عهده دار گردد. این بخش میتواند جدا از نمایندگی سیاسی و کنسولی فعالیت نماید ولی باید در ارتباط مستقیم با این نمایندگیها ،وظایف خود را انجام دهد.
لازم به یاد آوری است که ترس رژیم ، شناسایی و دستگیری و محاکمه این افراد به عنوان تروریست در محاکم خارجی می باشد.

نوشته‌های تازه

Be the first to comment

Leave a Reply

ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد


*