دور هفتم مذاکرات برجامی در هتل کوبورگ شهر وین پایتخت اتریش از روز پنجشنبه ۱۸ آذر ماه باز هم میزبان مذاکرات برجامی بین جمهوری اسلامی و گروه ۱+۴ (آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) و نماینده اتحادیه اروپا برای رفع تحریمهای آمریکا بود. این مذاکرات ادامه هفتمین دور مذاکراتی است که از هشتم آذر ماه آغاز و روز جمعه ۱۲ آذر ماه بعد از پنج روز گفتگو و پس از ارائه دو سند پیشنهادی از سوی جمهوری اسلامی در خصوص رفع تحریمها و اقدامات هستهای و بعد از وقفهای شش روزه از سر گرفته شد. شش دور قبلی این مذاکرات در دولت حسن روحانی و از اواسط فروردین ماه تا پایان خرداد ماه در شهر وین برگزار و در نهایت پیشنویسی تدوین شد که به گفته علی باقری کنی مذاکره کننده ارشد رژیم صرفاً پیش نویس بوده نه توافق و موضوعات اختلافی شش دور مذاکره قبلی در وین هنوز هم حل نشده و روی میز قرار دارد. در همین راستا سه کشور اروپایی حاضر در برجام مواضع جمهوری اسلامی را نپذیرفته اند و سخنگوی وزارت خارجه آلمان گفته است که این کشور انتظار دارد جمهوری اسلامی با پیشنهادهای واقعبینانه به میز مذاکرات در وین بازگردد، ما پیشنهادها را با دقت و به طور کامل بررسی کردیم و به این نتیجه رسیدیم که جمهوری اسلامی تقریباً تمام مصالحههایی را که قبلاً در ماهها مذاکره سخت به دست آمده بود، نقض کرده است. این پیشنهادها پایهای برای پایان موفق گفتوگوها نیست ، همچنین وزیر خارجه فرانسه «ژان ایو لودریان»اعلام کرده ایت که شواهد درباره مذاکره با جمهوری اسلامی دلگرم کننده نبوده و تصور میکند انها به دنبال تعلل در گفتوگوها هستند. البته پیش از این نیز وزارت خارجه فرانسه اعلام کرده بود که پیشنهادات ارائه شده ایران در خصوص پرونده هستهای پایه معقولی برای هیچ توافقی نیست. خانم«لیز تراس» وزیر خارجه انگلیس نیز مذاکرات در وین را آخرین شانس جمهوری اسلامی برای بازگشت به برجام خواند. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در اظهاراتی گفت که مذاکرات باید با بازگشت جمهوری اسلامی به وین با حسن نیت و برای پیگیری از جایی که دور ششم مذاکرات متوقف شده، از سر گرفته شود. از سوی دیگر جو بایدن رئیسجمهور آمریکا هم در گفتوگویی با همتای روسیهای خود جمهوری اسلامی را به عدم آمادگی برای همکاری جهت حل و فصل مسائل مربوط به برنامه هستهای متهم کرد. البته «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی و مذاکره کننده ارشد این کشور در مذاکرات وین نیز فضای مذاکرات را سازنده توصیف کرده و گفته است : شرکتکنندگان شاهد شماری اشتراکات مهم در مواضع خود بودند که شامل ارتباط با لزوم نهایی کردن موفق و هرچه سریعتر مذاکرات وین درباره احیای برجام میشد. همچنین «انریکه مورا» هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام هم در اظهاراتی تأکید کرد که طرفهای مذاکرهکننده در وین توافق کردند تا زمان رسیدن به توافق ، مذاکره کنند. در این میان وزیر خارجه اسرائیل در گفتوگو با همتای آمریکایی خواستار توقف مذاکرات شده بود وخواستار برداشته نشدن تحریمها علیه جمهوری اسلامی شد. همچنین وزیر جنگ اسرائیل اعلام کرد آنها آماده مواجهه با هر سناریوی هستند.
لازم به ذکراست که رسانه های نظام ولایت فقیه در داخل ایران اخبار و رویدادهای مذاکرات برجامی را بگونه دیگری گزارش می کنند، آنها به تغییر رویکرد سه کشور اروپایی عضو برجام در این دور از مذاکرات و عقب نشینی از مواضع اخیرشان و ورودشان به میز مذاکره به منظور بررسی پیشنهادهای جمهوری اسلامی را نخستین پیروزی نظام در نبرد وین اعلام کرده اند و به نقل از روزنامه الشرق الاوسط هم نوشتند هیأت جمهوری اسلامی در مذاکرات رفع تحریمها، از مواضع خود عقبنشینی نکرده است. اما خانم «آنالنا بائربوک» وزیر خارجه آلمان پس از دیدار با وزرای خارجه کشورهای گروه هفت، خواستار تسریع در روند گفتوگوهای گروه ۱+۴ با جمهوری اسلامی در وین شد و گفته است در روزهای گذشته نشان داده شد که هیچ پیشرفتی نداریم، به دلیل پیشنهاد جمهوری اسلامی ، اما اینک ادامه مذاکرات به شش ماه قبل بازگردانده شده است.ولی ابراهیم رئیسی رئیس جمهور نظام در توئیتی نوشت: ارائه متن پیشنهادی ما در مذاکرات به طرفهای مذاکره نشان داد ، ما در مذاکرات جدی هستیم و اگر طرف مقابل هم در لغو تحریمها مصمم باشد مسیر دستیابی به توافق هموار است.نمیدانم آن کسانی که گفتند نظام عقب نشینی کرده، مبنای اظهارنظرشان چه بوده است و علی باقری نیز در این باره اعلام کرد: آن کسانی که گفتند ما عقب نشینی کردهایم، را نمیدانم مبنای اظهارنظرشان چه بوده است.ما در هفته گذشته دیدگاهها و مواضع خود را بر روی پیش نویسی که در وین ۶ نهایی شده بود، اعمال و درج کردیم و آن را به طرف مقابل دادیم و این بدان معنا بود که جمهوری اسلامی براساس این نگاه، اولویتها و مواضع وارد مذاکره با طرف مقابل میشود.
شایان ذکر است که با توجه به سخنان مقامات اروپائی و نرمش مذاکره کنندگان نظام ولایت فقیه به بازگشت به پیش نویس مذاکرات ۶ ماه پیش ، میتوان گفت که جمهوری اسلامی ازخواستههای حداکثری خود عقب نشسته است و باید منتظر نرمش قهرمانانه نظام ولایت فقیه باشیم، زیرا شرایط اقتصادی و اجتماعی رژیم به گونه ای نیست که بتواند حرفی برای گفتن داشته باشد و در موضع ضعف ، در مقابل فشار قدرتهای جهانی تسلیم خواهد شد تا بتواند از گشایش مالی بدست آمده ، اعتراضات مردم ایران را در داخل کشور براحتی سرکوب نماید.
کمپین سفارت سبز
Leave a Reply